Er is een verband tussen de manier waarop een klacht zich laat zien, het patroon van een klacht en de oorsprong van de klacht.
Een rotgevoel heeft een pincode. Een pincode bestaat uit lichamelijke gevoelens, emoties, gedachten, geluiden, zinnen, beelden, geuren en soms ook smaken. Deze pincode kan als therapeutische brug dienen om terug te gaan naar het verleden. Bij de oorzaak aangekomen tref je hetzelfde patroon aan als de klacht.
Door een nare ervaring leer je een levensles die dikwijls een of meer belemmerende overtuigingen bevat. Overtuigingen zetten aan tot automatisch handelen. En dit hele proces verloopt onbewust.
De basisstructuur van een regressiesessie:
- Hier en nu Je parkeert de dagelijkse zorgen en beslommeringen. Je richt je op het hier en nu en daarna op je lichaam, je gevoel en je werkdoel.
- Brug Er wordt een brug gemaakt op basis van gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Daarna krijg je de vraag om in gedachten terug te gaan naar de eerste keer dat je deze ervaring hebt.
- Ankeren Wat zie je, wat hoor je en wat voel je op de plek waar je terecht bent gekomen?
- Probleemverwerking Hoe is het probleem ontstaan en waar zitten de overeenkomsten in de structuur van het probleem?
- Traumaverwerking Je gaat stap voor stap door het trauma heen tot het moment van rust.
- Overzicht en inzicht Meestal vind dit onderdeel plaats in de positie van toeschouwer.
- Hier en nu Tot slot kom je terug in het hier en nu.
Deze volgorde kan veranderen als je meteen in de emoties van het trauma terecht komt. Dan ga je eerst door de ervaring heen tot aan het rustmoment.