deelpersonentherapie

Deelpersonen werden voor het eerst beschreven in 1952 door Paul Federn. Hij noemde de deelpersonen ego-toestanden (ego-states). In 1979 gaven John en Helen Watkins de volgende definitie: ‘die gedragingen, waarnemingen en ervaringen die met elkaar worden verbonden door bepaalde gemeenschappelijke principes en die door een grens van andere, soortgelijke toestanden worden gescheiden.’

Veel van onze emoties zijn als delen te benaderen. Elk innerlijk deel heeft zijn eigen gedrag en zijn eigen stem. We noemen dit een deelpersoon of een deelpersoonlijkheid. Soms is er een deel dat, vanuit een positieve intentie, een probleem veroorzaakt.

Meer weten?
Binnenstebuiten (Inside Out) is een Disney Pixar animatiefilm van Pete Docter uit 2015.

Een elfjarig meisje genaamd Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: Plezier, Verdriet, Woede, Angst en Afkeer. De emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commandoruimte in Riley’s hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen. Elke emotie (en tevens hoofdpersoon in de film) heeft een bepaald doel in het leven van Riley: Plezier probeert haar gelukkig te houden, Woede houdt haar leven in balans, Afkeer zorgt ervoor dat ze niet met verkeerde dingen in contact komt en Angst houdt haar veilig. Verdriet denkt echter dat ze niets kan doen voor Riley’s leven en wordt daarom vaak genegeerd.