kanker

Het aantal jongvolwassenen met een kankerdiagnose is flink gestegen. De oorzaken van het gestegen aantal diagnoses is niet bekend.

Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland blijkt dat vorig jaar bij bijna 4200 Nederlanders tussen de 18 en 39 jaar kanker is vastgesteld. 35 jaar geleden gebeurde dat bij zo’n 3100 jongvolwassenen. Het aantal jongvolwassenen in Nederland liep in die periode iets terug, van ruim 3,8 miljoen in 1990 naar ruim 3,6 miljoen in 2024.

Vrouwen in deze leeftijdsgroep krijgen anderhalf keer vaker de diagnose kanker dan mannen. De afgelopen 35 jaar nam onder meer het aantal vastgestelde gevallen van borstkanker bij jongvolwassen vrouwen toe van bijna 600 diagnoses in 1989 naar 878 diagnoses in 2024. Verder werd bij vrouwen vaker baarmoederhalskanker en melanoom vastgesteld, een vorm van huidkanker.

Bij jonge mannen staat zaadbalkanker met afstand bovenaan als meest voorkomende kankersoort. Het aantal diagnoses is meer dan verdubbeld, van 241 in 1989 naar 574 vorig jaar. Ook bij mannen komt melanoom veel voor.

Juglen Zwaan studeerde Voeding & Gezondheid aan de Open Universiteit en Nutrition Science aan Stanford en schreef meerdere boeken. In zijn digitale nieuwsbrief van 18 mei geeft Juglen een aantal mogelijke factoren die bijdragen aan de stijging van kanker onder jonge mensen.
– Chronische ontstekingen
– Stress en mentale belasting
– Bewegingsarmoede en overgewicht
– PFAS
– Microplastics
– Pesticiden
– Verstoord dag-nachtritme
– Dysbiose microbioom  
– Elektromagnetische velden
– Luchtvervuiling
– Vitamine D-tekort

Het is waarschijnlijk niet één enkele factor die verantwoordelijk is voor de stijging van kanker onder jonge mensen, maar juist de optelsom van al deze factoren.

Gelukkig zijn er verschillende praktische stappen die je kunt zetten om je blootstelling aan de bovenstaande risicofactoren sterk te verminderen.

De tekst van het volledige artikel van Juglen Zwaan vind je bij ‘downloads’. Als je meer wilt lezen over hoe je specifiek met voeding het risico op kanker kunt verlagen, dan kun je op Juglen zijn website terecht bij het artikel: ‘Voeding tegen kanker – Wat wel en wat niet volgens de wetenschap?’