Het psychologie in theater productiehuis speelt drie voorstellingen: ‘Dichterbij’, ‘Ons kind’ en de theatershow ‘Dag mama’. ‘Dag mama’ gaat over omgaan met dementie. ‘Dichterbij’ over beter leren liefhebben in je relatie. ‘Ons kind’ is een voorstelling over opvoeden. Het theatergezelschap bestaat uit vier acteurs. David studeerde klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht en deed …
Categorie archief: Uncategorized
Europees Parlement
Eén keer in de vijf jaar kiezen alle bewoners van de Europese Unie de leden van het Europees Parlement. Zij kiezen dan de 720 leden die hen tot 2029 in de EU vertegenwoordigen. Het is een gelegenheid om over de toekomst van de Europese Unie te beslissen. Het is een kans om je mening te …
ziekte
Professor Franz Ruppert is psycholoog en psychotherapeut en ontwikkelde de Identity-oriënted Psychotrauma Therapy (IoPT). Een methode voor traumaopstellingen die helpt bij het herstellen van psychische fragmentatie. Franz Ruppert gaat uit van een opsplitsing van de persoonlijkheid na een trauma-ervaring in een getraumatiseerd deel, een overlevingsdeel en een gezond deel. Franz Ruppert zijn visie op ziekte: …
4000 weken
Als je tachtig jaar oud wordt, leef je ongeveer 4000 weken. Oliver Burkeman is journalist en schreef in 2021 het boek ‘4000 weeks, Time management for mortals’. Bij het indelen van je dagen heb je geen tijd voor alles wat je wilt doen of voor wat andere mensen jou willen laten doen. Je kunt dus …
liefde
Geen enkele emotionele behoefte is meer essentieel dan de behoefte aan liefde en warmte. De behoefte te ervaren dat je erbij hoort en gewenst bent. Volgens relatietherapeut Gary Chapman zijn er vijf talen van liefde.Liefdestaal 1: positieve woordenLiefdestaal 2: samen zijnLiefdestaal 3: cadeaus krijgenLiefdestaal 4: dienenLiefdestaal 5: lichamelijk contact Wat zijn voor jou de belangrijkste …
uitvaart
Vaak gaan mensen nadenken over hun eigen begrafenis of crematie na het overlijden van een dierbare. Natuurbegraven Nederland zet zich in voor versterking, behoud en ontwikkeling van natuur. Alleen waar verbetering van natuur mogelijk is ontwikkelen ze natuurbegraafplaatsen. Na de laatste natuurbegraving wordt het natuurgebied overgedragen aan de vereniging Natuurmonumenten om voor altijd beschermde natuur …
zorgverzekering
Ben je aanvullend verzekerd? Controleer dan jouw aanvullende verzekering voor 2024. Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je jouw zorgverzekering voor het komend jaar kunt aanpassen. Waar de vergoeding voor zorg vanuit het basispakket bij iedere verzekeraar gelijk is, zijn er grote verschillen in vergoedingen te vinden in de aanvullende verzekeringen. …
parkinson
Bij de ziekte van Parkinson sterven dopamine producerende cellen in de hersenstam af. Een Parkinson patiënt gaat zich anders voelen en gedragen. Bewegen gaat gepaard met beven, stijfheid en traagheid. Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische aandoening. In tien jaar tijd nam het aantal mensen met deze hersenziekte in Nederland met 30 procent toe. …
slapeloosheid
Matthew Walker doceert neurowetenschappen en psychologie aan de universiteit van Berkeley en is directeur van het Center for Human Sleep Science. Hij schreef in 2017 het boek ‘Slaap, Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen’. Een slaaptekort heeft rampzalige gevolgen voor onze gezondheid, onze levensverwachting, onze veiligheid en onze productiviteit. Een goede nachtrust bevordert welzijn …
stikstof
Er zijn verbindingen van stikstof die voor mens en natuur schadelijk zijn zoals ammoniak (NH3, vooral afkomstig uit de veeteelt) en stikstofoxiden (NOx, vooral afkomstig uit verkeer en industrie). De norm in Europa voor het uitrijden van mest is 170 kilo per hectare. Nederland heeft lang een uitzonderingspositie gehad waardoor er 230 tot 250 kilo …