liefde

Geen enkele emotionele behoefte is meer essentieel dan de behoefte aan liefde en warmte. De behoefte te ervaren dat je erbij hoort en gewenst bent.

Volgens relatietherapeut Gary Chapman zijn er vijf talen van liefde.
Liefdestaal 1: positieve woorden
Liefdestaal 2: samen zijn
Liefdestaal 3: cadeaus krijgen
Liefdestaal 4: dienen
Liefdestaal 5: lichamelijk contact

Wat zijn voor jou de belangrijkste liefdestalen? Met welke liefdestaal kun jij de emotionele liefdestank van je partner gevuld houden?

Als je partner zich uitdrukt op een manier die jij niet verstaat komt de liefde misschien wel niet over.

Een volle liefdestank maakt het makkelijker om een emotioneel klimaat te creëren waarin verschillen besproken en conflicten opgelost kunnen worden.

Drie manieren om je eigen moedertaal der liefde te ontdekken.
1. Wat doet je partner of wat doet je partner juist niet waardoor jij diep gekwetst wordt? Het tegenovergestelde van wat jou het meest kwetst is waarschijnlijk jouw liefdestaal.
2. Wat heb jij het vaakst van je partner verlangd? Datgene waar jij het meest om hebt gevraagd is waarschijnlijk datgene waardoor je het meest de liefde van je partner zult ervaren.  
3. Op welke manier uit jij regelmatig je liefde voor je partner? Jouw liefdesuiting kan een aanwijzing zijn dat jij hierdoor ook liefde ervaart.

Als twee talen even belangrijk lijken dan heeft je partner het gemakkelijker. Beide liefdestalen zijn voor jou een duidelijke uiting van liefde.

Hoe kunnen we elkaars liefdestaal spreken wanneer we vol zitten met pijn, boosheid en wrok over mislukkingen uit het verleden?
Liefde wist het verleden niet uit maar maakt de toekomst anders. Wanneer we effectieve uitingen van liefde kiezen in de moedertaal der liefde van onze partner creëren we een emotioneel klimaat waarin we kunnen omgaan met onze conflicten en mislukkingen uit het verleden.

Liefde is een keuze en een van beide partners kan er vandaag nog mee beginnen.

Gary Chapman schreef in 1995 het boekje ‘The five love languages’. Nederlandse vertaling ‘De vijf talen van de liefde’.