ziekte

Professor Franz Ruppert is psycholoog en psychotherapeut en ontwikkelde de Identity-oriënted Psychotrauma Therapy (IoPT). Een methode voor traumaopstellingen die helpt bij het herstellen van psychische fragmentatie. Franz Ruppert gaat uit van een opsplitsing van de persoonlijkheid na een trauma-ervaring in een getraumatiseerd deel, een overlevingsdeel en een gezond deel.

Franz Ruppert zijn visie op ziekte: “Bij een symptoom georiënteerde ziekteleer wordt het lichaam gezien als iets dat op zichzelf staat. Een puur fysische-chemische benadering van het lichamelijk functioneren en het negeren van gedachten, gevoelens, ervaringen en gedragswijzen van de daarbij behorende mens. Als men geen acht slaat op de kwaliteit van de subjectieve ervaringen van de lichamelijke signalen en hun verankering in de levensgeschiedenis van mensen, komt men tot een schijn objectiviteit die de alarmsignalen tot ‘ziekten’ verklaart. Door middel van deze logische fout om een verkeerde abstractie te creëren, verschaft men zich de theoretische legitimatie om ‘ziekten’ geïsoleerd te zien en geïsoleerd te behandelen van de desbetreffende mens en zijn levensgeschiedenis. Doorgaans heeft dit verkeerde uitgangspunt geen blijvende behandelingsresultaten tot gevolg maar een steeds heviger strijd tegen nieuwe alarmsignalen van het lichaam.”

“Vanuit het perspectief van de traumatheorie kunnen alarmsignalen van het lichaam worden gezien als gevolg van de verbroken eenheid van lichaam, geest en ziel die het gevolg is van de afsplitsing van persoonlijkheidsdelen na een traumatische ervaring.”