EFT

Roger Callahan, psycholoog en psychotherapeut, ontwikkelde in de jaren 80 de Thought Field Therapy (TFT). TFT is afgeleid van toegepaste kinesiologie. Gary Graig vereenvoudigde de TFT protocollen tot één EFT protocol dat door iedereen gemakkelijk te leren en toe te passen is.

Gedrag wordt veroorzaakt door een gevoel of emotie die er onder zit. Verander het gevoel of de emotie en het gedrag verandert.

Via meridianen stroomt levensenergie door het lichaam. Meridianen kunnen verstoord raken wanneer de lichaamsenergie zich door een negatieve emotie ergens ophoopt en energiestromen blokkeert. Met EFT is het mogelijk om de blokkades in het systeem op te heffen zodat het zelfhelende vermogen van het lichaam zijn werk kan doen.

Het basisprotocol bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: De intensiteit van de negatieve emotie wordt gescoord met een cijfer tussen 0 en 10, waarbij 0 ‘geen’ en 10 ‘veel’ is (SUD-meting).

Stap 2: De eerste tapserie op de pinkmuis (karate chop). Terwijl je op de zijkant van je hand bij je pink tapt zeg je drie keer hardop de opzetzin: “Ondanks <het probleem>, ik accepteer mezelf helemaal”. Hiermee hef je de weerstand tegen het gevoel op.

Stap 3: Van de lange opzetzin maak je een verkorte opzetzin die je bij ieder tappunt 1 keer hardop uitspreekt terwijl je ongeveer zeven keer op het punt tapt. Concentreer je tijdens het tappen op het gevoel in je lichaam. De lichaamsenergie van de emotie kan zich ontladen en de emotie komt tot rust. Hierdoor zul je kalmeren en ontspannen.

Overzicht tap-punten:

  • Boven op je hoofd;
  • Tegen de hoek van je wenkbrauw net boven de neus op het bot;
  • Tegen de buitenzijde van je oog op het bot van de oogkas;
  • Midden onder je oog op het bot van de oogkas;
  • In het kuiltje tussen je neus en je bovenlip;
  • In het kuiltje tussen je onderlip en je kin;
  • Onder je sleutelbeen op de aanhechting met het borstbeen;
  • Vier centimeter onder de tepel tussen je ribben;
  • Ongeveer tien tot twaalf centimeter onder je oksel.

Stap 4: Testen en meten. Spreek de verkorte opzetzin hardop uit zonder te tappen en geef de emotie een cijfer tussen 0 en 10. Als het cijfer groter is dan 0 dan herhaal je de procedure vanaf stap 3. Wanneer er een ander onprettig gevoel opkomt dan is het meestal nodig om de opzetzin aan te passen en herhaal je de procedure vanaf stap 1.

Meer lezen?
www.eftcursus.com
www.emofree.com
www.eftuniverse.com