medische hypnotherapie

Pierre Capel is emeritus hoogleraar experimentele immunologie en schreef in 2017 het boek ‘Het emotionele DNA, gevoelens bestaan niet, zij ontstaan’. “Gevoelens zijn verbonden aan biochemie. Positieve en negatieve gevoelens hebben hierdoor een sterke werking op het ontstaan en het verloop van allerlei ziektes zoals: chronische ontsteking, slaapstoornissen, osteoporose, aderverkalking, tumoren, anorexia, obesitas, diabetes, chronische pijn, fibromyalgie, paniek aanvallen, depressie, onvruchtbaarheid en het chronisch vermoeidheid syndroom. Maar ook bij symptomen als pijn en angst.”

Bruce Lipton, celbioloog, legt in zijn boek ‘De biologie van de overtuiging, hoe gedachten je leven bepalen’ uit waarom stress ongezond is. “Door chronische stress veroorzaakte chronische remming van groeiprocessen brengt je levenskracht ernstig in gevaar. Om te floreren moeten we niet alleen de stressoren uitschakelen maar ook actief op zoek gaan naar een vreugdevol, liefdevol en vervullend leven dat groeiprocessen stimuleert.

Ik zou je willen uitnodigen te onderzoeken in hoeverre jouw angsten en het daaruit voortvloeiende beschermende gedrag jouw leven beïnvloedt. Welke angsten belemmeren jouw groei? Waar komen deze angsten uit voort? Zijn ze noodzakelijk? Zijn ze reëel? Dragen ze bij aan een vervullend leven? Als we onze angsten onder controle kunnen houden dan kunnen we de controle over ons leven herwinnen. Het loslaten van onze angsten is de eerste stap naar het creëren van een meer vervullend, meer bevredigend leven.”

Barbelo Uijtenbogaardt is hypnotherapeut en ze schrijft in haar ‘Handboek moderne hypnotherapie’: “Hypnotherapie brengt ons dichter bij wie we werkelijk zijn en kan ons veel duidelijk maken over onszelf. Wij kunnen inzien hoe wij vanuit oude trauma’s strategieën hebben ontwikkeld en overtuigingen hebben laten ontstaan. Hypnotherapie kan ons inzicht geven in onze innerlijke conflicten en ons duidelijk maken waarom wij niet goed functioneren op ons werk of waarom onze relaties mislukken.”

In 2017 kwam Barbelo haar boek ‘hypnotherapie en lichamelijke klachten’ uit. “Hypnotherapie is effectief gebleken bij het verminderen van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijnen, buikpijnen, reumatische spierpijn, oorsuizingen en slaapproblemen.”

In 2012 kwam van Jos Olgers het zeer praktische boek ‘Medische hypnotherapie’ op de markt. Hierin staan uitgebreide behandelplannen voor de volgende aandoeningen: hoge bloeddruk, allergieën, hooikoorts, astma, pijnbestrijding, spanningshoofdpijn en migraine, zwangerschapsmisselijkheid, bevallen zonder last van pijn, prikkelbaredarmsyndroom, functionele maagklachten en maagzweer. Het laatste hoofdstuk bestaat uit een aantal algemene hypnotherapeutische behandelwijzen voor lichamelijke klachten.

Drs. Shirley Jansen schreef in 2017 een uitstekende reader van 369 pagina’s bij de opleiding tot prikkelbaredarmsyndroom-therapeut. Er was al eerder een protocol ontwikkeld voor de behandeling van kinderen met chronische buikpijn door Carla Frankenhuis in samenwerking met MDL-arts prof. dr. Marc Benninga. Carla Frankenhuis, dr. Arine Vlieger en Marc Benninga werkten mee aan het onderzoek in 2009 met de titel ‘De effectiviteit van hypnotherapie bij kinderen met een PDS en onbegrepen buikklachten’.

Marc Benninga van het Amsterdam Medisch Centrum was in eerste instantie sceptisch over hypnotherapie. Het onderzoek heeft wetenschappelijk aan kunnen tonen dat hypnotherapie werkt. De documentaire ‘Hypnose op recept’ van mei 2018  is te zien op https://www.npostart.nl/2doc/28-05-2018/VPWON_1283073