Therapeutic Touch

In 1972 ontwikkelde hoogleraar verpleegkunde Dolores Krieger samen met de Nederlandse therapeute Dora Kunz een eenvoudige behandeltechniek gebaseerd op eeuwenoude methoden van handoplegging. Therapeutic Touch (TT) is oorspronkelijk bestemd voor verpleegkundigen maar kan door iedereen geleerd en toegepast worden.

Het uitgangspunt bij Therapeutic Touch is dat de mens een open, complex en meerdimensionaal energiesysteem heeft dat in voortdurend contact staat met de omgeving. In een gezonde toestand stroomt de levensenergie vrij door en rondom het organisme op een evenwichtige, symmetrische manier. Ziekte en klachten zijn in het energieveld waarneembaar als verstoringen van deze balans.

Therapeutic Touch brengt rust en ontspanning, vermindert pijn en angst en ondersteunt het zelfhelende vermogen van het lichaam. Therapeutic Touch wordt regelmatig ingezet bij de begeleiding van terminale patiënten.

Therapeutic Touch bestaat uit 5 stappen:
Stap 1 centeren
Centeren helpt mij om in verbinding te zijn met mijzelf en met jou.
Stap 2 aftasten van het energieveld
Je voelt kort mijn handen op je schouders. Ik strijk vervolgens met mijn handen op zo’n tien centimeter langs jouw lichaam van je hoofd naar je voeten.
Stap 3 harmoniseren van het energieveld
Hierbij raak ik je rug, onderbenen en voeten aan.
Stap 4 activeren van het energieveld
Mijn handpalm ligt een tijdje onder je schouderbladen.
Stap 5 afronden
Een tikje op je schouder betekent dat ik klaar ben.

Meer lezen?
www.vanpraaginstituut.nl