Voice Dialogue

In het begin van de jaren tachtig ontdekten psychotherapeut Hal Stone en Sidra Winkelman dat je met menselijke eigenschappen kunt communiceren. Er bestaan veel delen die ons leven ongevraagd bepalen, of juist volledig verbannen lijken. Ieder deel draagt zijn eigen energie of karakteristiek. Hoe beter wij leren omgaan met onze innerlijke delen hoe lekkerder we in ons vel komen te zitten.

Voice Dialogue werkt in tegenstelling tot deelpersonentherapie ruimtelijk. Het voorgesprek begint met het ego. Het ego is het zo bewust mogelijke geheel van alle delen. Er wordt besproken aan welk thema er gewerkt gaat worden en welke delen daarbij horen.

Je gaat voelen waar het deel zich in de ruimte bevindt. Dan verplaats jij je naar die plek en maak je contact met het deel. Daarna volgt er een explorerend en inzichtgevend gesprek. Als voldoende met de delen gesproken is volgt de ‘awareness’. Je kijkt naar het werkveld en ik vertel wat er allemaal is voorgevallen. De bedoeling van de ‘awareness’ is dat er nog wat kwartjes gaan vallen.

Door met de afzonderlijke deelpersonen en het ego te praten ontstaat vanzelf een transformatie van jou als persoon.

Meer lezen?
Karin Brugman schreef samen met Judith Budde en Berry Collewijn het boekje ‘Ik (k)en mijn ikken, ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue’