Bij de ziekte van Parkinson sterven dopamine producerende cellen in de hersenstam af. Een Parkinson patiënt gaat zich anders voelen en gedragen. Bewegen gaat gepaard met beven, stijfheid en traagheid.
Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische aandoening. In tien jaar tijd nam het aantal mensen met deze hersenziekte in Nederland met 30 procent toe.
Landbouwgif dat wordt gebruikt kan de ziekte van Parkinson veroorzaken. Boeren die met bepaalde pesticiden werken hebben tot wel 60 procent meer kans op de ongeneeslijke hersenziekte. In Frankrijk is Parkinson erkend als beroepsziekte onder landbouwers.
In Nederland worden bestrijdingsmiddelen beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Bestrijdingsmiddelen moeten iedere tien jaar opnieuw worden beoordeeld op veiligheid voor mens, dier en milieu.
Op 13 oktober nemen de Europese lidstaten een besluit of het onkruidmiddel glyfosaat de komende tien jaar opnieuw gebruikt mag worden. Glyfosaat is de werkzame stof in veel pesticiden en onkruidverdelgers en is sinds 2002 in de EU toegestaan. Het CTGB stelt dat glyfosaat ongevaarlijk is. “Het product is veilig voor mens, dier en milieu als het volgens het gebruiksvoorschrift wordt gebruikt.”
Er is al jaren strijd tussen producenten en gebruikers van pesticiden en onkruidverdelgers aan de ene kant tegenover gezondheidsorganisaties aan de andere kant.
Zembla is een televisieprogramma van omroep BNNVARA. In aflevering 12, ‘Bollengif in Boterveen’, van donderdag 28 september onderzoekt Zembla de risico’s van pesticiden.
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft informatie achtergehouden over de risico’s van meerdere bestrijdingsmiddelen voor omwonenden. De gegevens zijn niet met de verantwoordelijke staatssecretaris gedeeld en dus ook niet met de Tweede Kamer. Dit blijkt uit documenten die Zembla in handen heeft.
Bestrijdingsmiddelenautoriteit Ctgb verzweeg risico’s voor omwonenden