psychische breuklijnen

In je leven kun je nare gebeurtenissen meemaken die diepe sporen achterlaten. Ervaringen zoals onverschilligheid, misbruik of geweld kunnen een gevoel geven van machteloosheid, onveiligheid of instabiliteit.

Hoe jonger je bent hoe meer impact en hoe langer een nare gebeurtenis kan doorwerken. Soms kan een dergelijke situatie zo’n diepe invloed op je psyche hebben dat je psychisch blijft ‘stilstaan’. Dit ‘psychisch stilstaan’ wordt een ‘psychologische breuk’ of ‘breuklijn’ genoemd.

Een breuklijn merk je doordat je bijvoorbeeld ongewenste beelden (nachtmerries of flashbacks) van die situatie(s) houdt. Of dat je op geestelijk vlak niet verder komt in je leven en op een bepaald niveau blijft hangen. Bij een psychologische breuklijn is vaak sprake van intense emoties. Ongemerkt reageer je op vergelijkbare situaties net als vroeger terwijl die reactie niet meer nodig, logisch of zinvol is.

Het repareren van een psychische breuklijn kost tijd. Het vergt tijd om de energie die zich in het verleden heeft vastgezet in beweging te krijgen en op een nieuwe manier te leren omgaan met grenzen en beperkingen.

Bovenstaande uitleg is van therapeut Tessa Gottschal. www.gottswaal.nl