hoogsensitiviteit

Naar schatting vijftien procent van de bevolking is hoogsensitief. Iemand met hoogsensitiviteit onderscheidt zich door een sterke vaardigheid om externe factoren waar te nemen en ze diepgaand te verwerken. Overprikkeling, alertheid voor emotionele signalen bij anderen en bedachtzaamheid kunnen gevolgen zijn van deze diepgaande verwerking.

Diepgaande verwerking betekent dat de hersenen van een hoogsensitief persoon prikkels op een andere, diepere manier verwerken en analyseren. Met deze eigenschap kan een HSP’er de omgeving goed scannen, betekenis geven aan deze prikkels en hier gepast op reageren. Personen met HSP ervaren in het dagelijks leven vaak meer stress, depressieve gevoelens, angstgevoelens en meer lichamelijke ongemakken dan niet-HSP’ers.

Professor Elke van Hoof doceert medische en gezondheidspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel en verricht wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit. Ze schreef in 2016 het boek ‘Hoogsensitief’ en in 2017 ‘Eerste hulp bij hoogsensitiviteit’.